Konya İl Koordinatörlüğü

13. Proje Başvuru Dönemi basın toplantısı gerçekleştirildi.


10 Kasım 2014 tarihinde ilan edilen 13. Proje Başvuru Döneminin tanıtımı amacı ile 13 Kasım Perşembe günü basın toplantısı düzenlenmiştir. Konya İl Koordinatörü Sayın Huriye KARAHAN ÖZDEMİR, Konya ilinde 12 proje döneminde desteklenen proje sayıları ve toplam destek tutarı ile yeni başlayan 13. dönem ile ilgili bilgileri değerli basın temsilcileri ile paylaştı. Sayın Koordinatörümüzün basın açıklaması aşağıdadır;

Konya İl Koordinatörlüğü olarak,  12 kez gerçekleştirilen proje başvurularında, 436 proje alınmış ve bunların 362 tanesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Sözleşmeye bağlanan projelerin yatırım tutarları toplamı 199.079.456 TL olup, 43.851.950 TL başvuru sahiplerinin hesaplarına aktarılmıştır.
362 projenin yatırım konusuna göre dağılımı şu şekildedir;
63 Hayvancılık
4 süt işleme tesisi
1 süt toplama merkezi
6 kesimhane
2 et işleme tesisi
2 meyve paketleme ve soğuk hava deposu
1 kırsal turizm
2 arıcılık ve
281 çiftçimize de tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinden traktör ve makine ekipman desteği verilmiştir.
362 projenin 244 tanesi yatırımlarını tamamlamış olup, desteklemeleri ödenmiştir. 118 projenin ise yatırımları devam etmektedir.
13. Proje Çağrı İlanı ile, ilk proje başvurularını 2011 yılında almaya başladığımız IPARD Programının sonuna yaklaşmış bulunmaktayız.
Bu bağlamda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 10 Kasım 2014 tarihinde On Üçüncü Başvuru İlanına çıkmış bulunmaktadır. Verilecek toplam destek tutarı 187.826.012 Avrodur.
Başvurular 12.01.2015 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 10.02.2015, saat 21.00’dir.  
13. Dönemde, “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar” tedbir başlığı altında, süt işleme tesisleri, süt toplama merkezleri, et işleme ve parçalama tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, su ürünleri işleme ve paketleme tesisleri % 50 oranında desteklenecektir. Verilecek destek tutarı 110.290.351 Avrodur.
 
“Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” tedbiri altında ise, kırsal alan listesinde adı geçen yerlerde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği, fide ve fidan yetiştiriciliği, arıcılık, yerel gıda ürünleri, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı yatırımları desteklenecektir. Destek oranı % 50 olup, toplam dağıtılacak destek tutarı 77.535.661 Avrodur.
 
Desteklerimiz arasından kesimhaneler, et işleme tesisleri, meyve sebze soğuk hava depoları ve kırsal turizmi özellikle vurgulamak istiyorum.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Gıda İşletmeleri Kayıt ve Onay İşlemleri Yönetmeliği’nde yer alan şartlara göre modernizasyonunu gerçekleştiremeyen ve onay belgesi alamayan kesimhane ve et işleme tesisleri kapanacak. IPARD Programı, bu işletmeler için büyük bir fırsat.
Konya’da kiraz, çilek, elma, havuç gibi meyve ve sebzelerin üretimi önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Soğuk hava depoları, üretim ve taleplerdeki mevsimsel dalgalanmalardan ötürü ürünün bol olduğu zamanlarda depolayarak, fazla olduğu zamanlarda fırsat kayıpları yaşanmasına engel olur. Ürünlerimizin daha iyi şartlarda muhafazası, paketlenmesi, pazarlanması amacıyla İlimizde modern soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmaktadır. IPARD Programı 10.000 metre küpe kadar soğuk hava depolarının kurulmasına % 50 karşılıksız destek ve KDV muafiyeti vererek yatırımcılara büyük bir avantaj sunmaktadır.

Son olarak, Kırsal turizme de değinmek istiyorum. Kırsal turizm başlığı altında, en fazla 25 odalı konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri, at biniciliği, açık yüzme havuzu, aquapark, halı saha, dağcılık, paintball, sportif veya rekreatif balıkçılık için havuz inşası veya iç suların etrafının düzenlenmesi; doğa yürüyüşleri ve dağ bisikleti gezileri için altyapı çalışması, atv safari gibi turistik açık alan spor yatırımları desteklenecektir.
Faydalanıcı alacağı % 50 desteğin yanında ayrıca yatırım harcamalarında KDV muafiyetinden de yararlanacaktır.
 
13. Dönem bazı değişiklikler ve ilave destekler de içermektedir. Kısaca bunlara da değinmek istiyorum.
IPARD Desteği kapsamındaki işletmelerin kendi tüketimine yönelik güneş enerjisi sistemleri destek kapsamına alınmıştır.
Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alttedbirinde, artık parçalama tesisleri de desteklenecektir.
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alttedbiri altında fide ve fidan yetiştiriciliği yapanlara makine ekipman desteği verilecektir.

Desteklerimizle ilgili detaylı bilgilere www.tkdk.gov.tr adresinden ve 4448535 nolu telefon hattımızdan ulaşılabilir. Yatırım yapmak isteyenlerin, Kule Plaza 7. Katta bulunan Kurumumuza kesinlikle gelip, yardım masası ile yüzyüze görüşmelerini tavsiye ediyoruz.


Konya İl Koordinatörü Sayın Huriye KARAHAN ÖZDEMİR'in konuşma yaptığı basın toplantısı ve Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri Ömer BALUN'un açıklamaları aşağıdaki linklerdedir.


http://www.youtube.com/watch?v=zjHRRQjK4hA&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=uv8cVSK2xzk&feature=youtu.be
    Cimer