Konya İl Koordinatörlüğü

Sarayönü ilçesinde toplu açılış ve traktörlerin anahtar teslim töreni gerçekleştirildi.


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenerek yatırımları tamamlanan Sarayönü ilçesindeki projelerin açılışı ve traktörlerin anahtar teslim töreni 08 Mayıs Perşembe günü Konya Valisi Sayın Muammer EROL’un teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin süt toplama merkezi, Nihat ALTUNTAŞ ve Koncam Kristal Cam Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine ait süt hayvancılık çiftlikleri, Güneyler Un Yem Hayvancılık Sanayi Ticaret A.Ş.’ne ait büyükbaş besi çiftliğinin açılışları ve % 50 hibe ile traktör alan çiftçilerimize anahtar teslimleri gerçekleştirildi.
Sarayönü ilçesi, 3 Süt hayvancılığı, 1 besi işletmesi, 1 süt toplama merkezi ve 42 tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği olmak üzere toplam 47 proje ile kurumumuza en fazla proje sunan ve IPARD desteğinden en fazla yararlanan ilçemizdir.
Açılışı yapılan Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin yapmış olduğu süt toplama merkezi, birlikten güç doğar sözünün ete kemiğe bürünmüş halidir. Tüm Türkiye’de IPARD Programından yararlanan tek süt toplama merkezi olan Sarayönü Süt Toplama Merkezi projesinin toplam yatırım bedeli 728.527 Türk Lirası olup, yatırım miktarının % 50 karşılığı olan 329.687 Türk Lirası Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hibe olarak karşılanmıştır.
Yatırım sonunda 30 ton süt toplama kapasiteli bir süt toplama merkezi oluşturulmuş olup, sütün hijyenik koşullarda ve AB standartlarına uygun şekilde toplanması ve soğutularak alıcılara gönderilmesi sağlanmıştır.
Sarayönü ilçesinde 3 adet hayvancılık işletmemiz de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen hibe desteğinden faydalanmıştır.
Sarayönü ilçesinden Kurumumuza ilk başvuruyu yapan Nihat ALTUNTAŞ’a 100 sağmal kapasiteli süt çiftliği için 970 Bin 627 Türk Lirası,
Koncam Kristal Cam Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine 300 sağmal koyun kapasiteli koyun çiftliği için 545 Bin 672 Türk Lirası,
Güneyler Un Yem Hayvancılık Sanayi Ticaret A.Ş.’ne 250 büyükbaş kapasiteli besi çiftliği için 1 Milyon 364 Bin 475 Türk Lirası hibe verilmiştir.
8 Kasımda sona eren 11. Proje başvuru döneminde Sarayönü’den süt hayvancılığı için başvuru yapan Fahri YILDIRIM ile de sözleşme imzalanmıştır. Alacağı hibe miktarı yatırım maliyetinin % 65’idir. Sözleşmeye uygun olarak yatırımını tamamladığı takdirde 1 Milyon 748 Bin 359 Türk Lirası hibe alacaktır. Şu anda inşaatı devam etmektedir.
 
Sarayönü ilçesinden toplam 42 çiftçimiz tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği alanında traktör ve makine ekipman için % 50 hibe desteğinden faydalanmıştır.
 
Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yatırımı için Kurumumuzun destek verdiği 42 projenin toplam yatırım maliyeti 4.035.820 Türk Lirasıdır. Konya İl Koordinatörlüğü’nün verdiği karşılıksız destek tutarı ise 2.017.910 Türk Lirasıdır.
 
TKDK Konya İl Koordinatörlüğü’nün Sarayönü ilçesine verdiği toplam karşılıksız destek tutarı 4.898.685 Türk Lirasıdır.
 
    Cimer