Konya İl Koordinatörlüğü

Konya İl Koordinatörlüğünde "Bereketli Nisan"


    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK), 2014-2020 yılları arasında uygulamakta olduğu IPARD II programının desteklemeleri hız kesmeden devam etmektedir.
   2016 yılında tamamlanan IPARD programı ve bugüne kadar üç başvuru çağrı ilanına çıkılmış olan IPARD II programından en fazla faydalanan il koordinatörlüklerinden olan Konya İl Koordinatörlüğü iş ve işlemler açısından hareketli bir nisan ayı geçirdi. Geçtiğimiz ay içerisinde ikinci başvuru çağrı dönemi başvurularının sözleşmeleri imzalanmıştır. Ayrıca üçüncü başvuru çağrı döneminin başvurularının son kabulleri tamamlanmıştır.
 

   12 Haziran 2017 tarihinde çıkılmış olan “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlara” yönelik ikinci başvuru çağrı döneminde Konya İl Koordinatörlüğünce kabul edilen başvuruların kontrolleri tamamlanmış ve sözleşme imzalamaya hak kazananlar ile sözleşmelerin imzalama işlemleri tamamlanmıştır. İkinci çağrı dönemi için imzalama işlemleri tamamlanan 18 başvuru ile ilimizde yaklaşık 70 milyon liralık yeni yatırım gerçekleşecektir. Uygun yatırımların yüzde ellisinin kurumumuz tarafından destekleneceği bu yatırımlar içerisinde 5 adet süt işleme tesisi, 5 adet süt toplama merkezi, 1’er adet Kırmızı et kesimhanesi ve su ürünleri işleme tesisi ve son olarak 6 adet meyve-sebze soğuk hava deposu bulunmaktadır. Sözleşme işlemleri tamamlanan bu başvuruların yatırım dönemleri başlamıştır.
 

   Bilindiği üzere başvurularının bir kısmı geçtiğimiz ay içerisinde biten üçüncü çağrı dönemi, “101 Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” sektörünün başvurularının da kabulü gerçekleştirilerek tamamlanmıştır.
IPARD ve IPARD II dönemleri boyunca sürdürdüğü başarılı grafiği bu çağrı döneminde de sürdüren TKDK Konya İl Koordinatörlüğü, Üçüncü çağrı döneminde kabulünü gerçekleştirdiği başvurular ile toplam proje sayısı ve proje yatırım tutarları açısından tüm iller arasında birinci olmuştur.  Konya İl Koordinatörlüğüne bu çağrı döneminde toplam yatırım tutarları yaklaşık 213 milyon TL olan 264 başvuru yapılmıştır. Uygun yatırımların %40-70’inin destekleneceği bu yatırımlar içerisinde 90 adet süt ve besi hayvancılığı, 1 adet yumurta tavukçuluğu, ayrıca tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği, zanaatkarlık, kırsal turizm ve yenilenebilir enerji gibi başvurular bulunmaktadır. Kabulü gerçekleştirilen başvuruların il koordinatörlüğü düzeyinde kontrollerine başlanmıştır.
 
   
 
   İkinci başvuru çağrı dönemi sözleşmelerini ve üçüncü başvuru çağrı dönemi kabullerini değerlendiren Konya İl Koordinatörü Hakan DOĞAN; hareketli ve bereketli bir ay geçirdiklerini söyledi. İkinci başvuru dönemi için imzalanan sözleşmeler neticesinde gerçekleşecek yatırımların önemine vurgu yapan DOĞAN; “ İşleme pazarlama sektöründe ilimize kazandırılan her yatırımın, ilimiz katma değeri yüksek tarımsal üretimine ve işleme sanayisine katkılarının büyük olduğunu belirtti.” Ayrıca ilimiz hayvancılık potansiyeline uygun olarak alınan hayvancılık başvuruları sayesinde AB standartlarında uygun ve örnek yatırımların ilimiz açısından çok önemli olduğunu belirten DOĞAN; “ Hayvancılık açısından Türkiye lideri konumda olan ilimizin üretimine katkıda bulabilmek adına bu sektörde örnek yatırımlar destekleyerek, üretim kabiliyetimizin artmasında yardımcı oluyoruz.” dedi.

    Cimer